söndag 7 november 2010

Dukandieten

Nu är det dags att gå ned i vikt! Jag har letat överallt på internet och testat det mesta men ingenting passar mig riktigt men så fick jag syn på Dukan-metoden som verkar passa mig utmärkt. Jag är en sån där människa som inte orkar ställa sig och laga mat flera gånger om dagen och därför är det svårt att lyckas.

Jag älskar kött och kyckling och eftersom Dukan-metoden är en protein diet så känns det perfekt för mig. Det finns ingen bestämd tidslängd på Dukan-metoden utan man väljer själv att byta fas så fort man är nöjd. Här nedan kan du se de 4 stegen om hur allt går till med dieten:


STEG 1 - ATTACKFASEN
Detta är en kort fas som gör att din kropp börjar sätta i gång processen med att gå ner i vikt. Tar man sig igenom den här fasen är chansen mycket stor för viktminskning!
Du äter i princip bara proteiner och så lite fett som möjligt, som exempelvis magert kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter med lågt fettinnehåll.
Fasen varar mellan tre och högst tio dagar.
Det stora intaget av protein leder till minskad aptit samtidigt som muskelmassan bevaras.
Det är även obligatoriskt att dricka minst 1,5 liter vatten om dagen.

Ät så mycket du vill av:
  • oxkött
  • kalvkött
  • kalkon
  • kyckling (utan skinn)
  • fisk
  • skaldjur
  • skinka
  • ägg
  • mjölkprodukter med 0% fett
  • 1,5 matsked havrekli
  • 1,5 l vatten per dag
  • kaffe och te osötat

STEG 2 - CRUISEFASEN - Lägg till grönsaker här!
När första fasen är över går dieten in på steg två vilket är den så kallade cruisefasen.
Nu läggs valet av 28 olika grönsaker till i dieten och du kan addera dem till proteinkällorna i föregående steg. Du alternerar dock varannan dag med att bara äter protein även i denna fas. Vill du ha ännu snabbare resultat alternerar du 5 proteindagar med 5 protein- och grönsaksdagar. Alternativfasen pågår tills att du nått din målvikt.

Grönsaker som är tillåtna:  
Kronärtskocka
  Sparris
  Aubergine
  Fänkål
  Kål (vit, röd, grön, savoy, blomkål, brysselkål)
  Selleri
  Endiver
  Zucchini
  Champinjoner
  Gurka
  Spenat
  Paprika
  Broccoli
  Bönor
  Purjolök
  Lök
  Pumpa
  Rädisor
  Sallad
  Harsyra/ängsyra
  Sojabönor
  Kålrot
  Mangold
  Tomater
  Majrovor
  Morötter
  Rabarber
  Rödbetor



STEG 3 - SAMMANSLAGNINGSFASEN
Fas 3 är en fas där man successivt går tillbaka till normalt ätande men samtidigt förhindrar att man går tillbaka till gamla onyttiga vanor.

Nu kan du börja återinföra livsmedel som frukt, ost, bröd och stärkelse som pasta, ris och potatis.
För att inte falla tillbaka i gamla dåliga vanor bör du också tillåta dig två firarmål i veckan då du äter precis vad du vill, inklusive onyttigheter som alkohol och choklad – om du vill.
 ATT TÄNKA PÅ:
  • en frukt per dag
  • två skivor fullkornsbröd per dag
  • 40 g ost per dag
  • två måltider pasta, ris eller potatis per vecka
  • lamm och griskött
  • två fria måltider per vecka( inga överdrifter)
  • en attackdag,  varje torsdag bara proteiner som i fas 1


STEG 4 - STABILISERINGSFASEN
Ät som du vill sex dagar i veckan som i styrkefasen. Fortsätt med proteintorsdagar under resten av livet
Ät tre matskedar havrekli per dag under resten av livet.

Att tänka på under den här fasen:
Nu kan du börja återinföra livsmedel som frukt, ost, bröd och stärkelse som pasta, ris och potatis.
För att inte falla tillbaka i gamla dåliga vanor bör du också tillåta dig två firarmål i veckan då du äter precis vad du vill, inklusive onyttigheter som alkohol och choklad – om du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar